Yleinen
Yrittäjän muistilista koronakriisissä
Laadimme sinulle lyhyen muistilistan, jonka toivomme olevan apuna yrityksen johtamisessa näissä haastavissa olosuhteissa.
Etätyön pelisäännöt
- Etätyöstä on aina syytä olla erillinen sopimus, jossa etätyön pääasialliset ehdot on sovittu. Etätyö on uuden työaikalain alaista työaikaa.
- Etätyöhön määrääminen on mahdollista, mikäli etätyötä voidaan pitää työssä normaalina käytäntönä ja työnantaja varmistaa, että työntekijällä on kaikki tarvittavat välineet etätyön tekemiseen.
- Pohtimisen arvoista on, pitäisikö henkilöstön matkustaminen kieltää tai rajoittaa vain välttämättömiksi määritettyihin toimiin. Tulisiko kokoukset pitää ainoastaan etänä ja sähköisin välinein?
Vakuutukset
- Tarkista yrityksen vakuutusehdot (esimerkiksi keskeytysvakuutuksen ehdot). Tyypillisesti epidemiakeskeytysvakuutus ja all-risk -keskeytysvakuutukset kattavat epidemiaan liittyvän liikevaihdon menetyksen.
Rahoitus
- Ota ajoissa yhteyttä pankkiin tai muihin rahoittajiin, mikäli on mahdollista, että sinulle tulee ajankohtaiseksi lykätä luottojen takaisinmaksuaikatauluja. Huomioi, että rahoituslaitoksissa voi olla käsittelyruuhkia luotonehtojen muutospyyntöjen osalta.
- Ole erityisen aktiivinen perintätoimissa: sekä perijänä (varmistaaksesi saamisten kotiuttamisen) että perinnän kohteena (välttääksesi maksuhäiriömerkinnät).
Lomautuksiin varautuminen
- Liiketoiminnan volyymin pienentyessä ja työn määrän vähentyessä henkilöstökuluihin voidaan vaikuttaa vähentävästi nopeimmin lomautuksilla.
- Lomautus voi useimmiten tällaisessa tilanteessa olla voimassa toistaiseksi, kunnes tilanne palautuu paremmaksi. Tee arviointi lomautuksen kestosta yrityksesi tapauksessa kuitenkin yhdessä asiantuntijan kanssa.
- Lomautusilmoitusajan (useimmin 14 päivää) jälkeen palkanmaksu ja työnteko voidaan lopettaa kokonaan ja välittömästi.
Kriisirahoituspaketit
- Suomen Yrittäjät ovat esittäneet laajaa koronakriisipakettia. Esitetty yhdeksän kohdan koronakriisipaketti on suunniteltu auttamaan yrityksiä pahimman kriisin yli.
Force majeure -tilanteiden arviointi
- Tarkasta yrityksesi merkittävimmistä sopimuksista (sekä asiakas- että toimitussopimuksista) onko niissä ns. Force Majeure (ylivoimainen este) -lauseke, joka tehokkaasti vapauttaa sopimusvelvoitteiden täyttämisestä koronan vaikutusten seurauksena.
- Force majeure -esteestä täytyy ilmoittaa toiselle sopimusosapuolelle mahdollisimman nopeasti ja vedota siihen. Joissakin sopimuksissa voi olla kirjattuna poikkeustilanteen kesto, jonka jälkeen sopimus voidaan purkaa kokonaan.
Lue myös: Miten suojaat toimintasi koronavirusepidemian aiheuttamassa globaalissa taantumassa?
Hyödyllisiä linkkejä
- Kaikki koronasta yrittäjälle (Suomen Yrittäjät)
- Ajankohtaista koronasta (THL)
- Verohallinto tukee yrityksiä koronatilanteessa (Verohallinto)
- Yrittäjä, näin haet sairauspäivärahaa tai tartuntatautipäivärahaa (Suomen Yrittäjät)
- Suomen Pankki aloittaa kriisitoimet: Ainakin 500 miljoonaa euroa kotimaisten yritysten rahoituksen turvaamiseksi (Helsingin Sanomat)
Lakiosastomme palvelee
Heräsikö artikkelista kysyttävää? Lakiosastomme palvelee ja auttaa sinua mielellään sähköpostitse lakituki@emu.fi.