Yrittäjä – tee palvelus itsellesi ja johda yritystäsi kassavirran avulla

 

Monelle tulee yllätyksenä, että menestyvä ja kannattavakin yritys voi pahimmillaan mennä konkurssiin, jos maksuvalmius sakkaa. Tällä tavoin yrityksiä on kaatunut kasapäin jokaisen talouskriisin aikana.

Usein kuulee outoja väittämiä, kuten “meidän toimintaa ei voi ennustaa, koska myynnin näkymä on niin lyhyt tai vaikeasti hahmotettavissa” tai ”meidän asiakkaat käyttäytyvät niin oudosti, että sitä nyt on vaan mahdoton ennustaa”. Usein argumentit toiminnan ennustamisen vaikeuteen liittyvät nimenomaan myynnin ennustamiseen ja siitä kotiutuvaan kassavirtaan. On totta, että myynnin ennustaminen on se kaikkein vaikein muuttuja kassavirtaennustamisen ihmeellisessä maailmassa, mutta sitä suuremmalla syyllä sen näkymää on jatkuvasti pyrittävä parantamaan. Todellisuudessa moni yritys on ajautunut tilaan, jossa he ikään kuin vastaanottavat olemassa olevilta asiakkailta tilauksia passiivisessa moodissa miettimättä sen pidemmälle tulevaisuuteen.

Kassavirtaennuste ei valehtele

Me väitämme, että aivan jokainen yritys tarvitsee kassavirtaennusteita aina aloittavasta startup-yhtiöstä etabloituneeseen asiantuntijayritykseen ja pörssiyhtiöihin saakka. Tilanteissa, joissa esimerkiksi myyntiä ei ole lainkaan, kassavirtaennustaminen on melkein tärkeämpää kuin kirjanpidon pitäminen. Kassavirta-ajattelu on universaalia ja sitä eivät häiritse erilaiset kansallisten lainsäädäntöjen poikkeamat tilinpäätösstandardeissa. Kassavirta ei hirttäydy kiinni kirjanpitojargonin loputtomaan suohon. Kassavirtaennuste ei valehtele, se ei ole manipuloitavissa ja se kertoo paljastavalla tavalla kaiken sen mitä tarvitset pelkistettyyn yrityksen johtamiseen. Ennustamalla yrityksen kassavirtaa pystyt johtamaan koko yrityksen tulevaisuutta.

Kassan suunnittelu ja ennustaminen ei ole kuitenkaan eksaktia tiedettä, vaan hyvin pragmaattista eteenpäintuijottelua ja tulevaisuuden hahmottamista rahavirtojen kautta.

Monen yrityksen johdossa katse on edelleen tiiiviisti peruutuspeilin tuijottelussa, jossa keskitytään katsomaan muutaman kuukauden takaisia auttamattomasti vanhentuneita tulos- ja taselaskelmia. Tässä lähtökohtana pitäisi modernissa yrityksessä ollakin reaaliaikainen kirjanpito, joka tarjoaa parhaat mahdolliset edellytykset oikean taloustilannekuvan ylläpitämiseksi.

Käännä katse kirjanpidon peruutuspeilistä kassavirran ennustamiseen

Kuvitellaan tilanne, että yritys olisi auto maantiellä, ja sen ratissa istuu yrittäjä tai yritysjohto. Turhan usein katse on liiaksi peruutuspeilissä, vaikka liikkuvassa autossa katseen pitäisi olla horisontissa kauempana tiessä, jotta nähdään tiellä olevat esteet, kuopat ja pahimmassa tapauksessa vastaantulevat autot. Mitä kauemmas näet, sitä enemmän sinulla on aikaa reagoida.

Talouskielelle käännettynä auton peruutuspeili on yrityksen tuloslaskelma ja tase. Ne ovat yrityksen historiankirjoitusta kirjanpidon kautta. Kassavirtaennuste on se näköpiirissä häämöttävä horisontti, jossa pääasia ei ole tarkkuus, vaan se että katse pysyy tiessä. Tarkkuutta kuvastaa parhaiten se, että jos olet suoralla törmäyskurssilla horisontissa häämöttävän rekka-auton kanssa, näkemällä lisäksi rekka-auton rekisterikilven ei tämä tieto lisää tilanteen kannalta oleellista informaatiota. Olet pulassa molemmissa tapauksissa.

Parhaassa tapauksessa ennustamalla aidosti yrityksen sisääntulevia ja ulosvirtaavia rahavirtoja saat piirrettyä yritykselle yhden selkeän kuvan, joka varmistaa myös sen, että saat nukuttua yösi paremmin.

Kassavirtaennusteen turvin myös pankin kanssa on helpompi keskustella hyvissä ajoin esimerkiksi kesällä näkyvästä lomarahojen maksatuksista ja pystyt suunnittelemaan yrityksellesi vaihtoehtoisia tulevaisuudenkuvia eli skenaarioita. Skenaarioiden suunnittelussa on aina pidettävä myös kassavirta mukana, muuten suunnitelmat jäävät usein ilman realiteetteja ja euroja.

Vaadimme jokaiselle yritykselle kassavirtaennusteen

Kassavirtaennusteen laadinta on helppoa ja sen pitäisi kuulua jokaisen yrittäjän ja yrityksen perustyökalupakkiin. Jos talousasioista pitää opetella yksi asia maailmassa, niin se on ymmärrys kassan suunnittelusta ja kassavirtaennustamisesta. Asia ei saa kuitenkaan sille kuuluvaa oikeutusta, koska valitettavasti suurin osa kirjanpitäjistä palvelee ulkoisen laskennan muodossa veronkannon edistämistä. Tähän on mielestämme saatava nyt muutos.

Monen yrityksen henki riippuu kassavirrasta. Ilman kunnollista näkymää tulevaisuuden kassavirroista yritys on pahimmassa tapauksessa ajelehtiva ajopuu, mutta parhaassa tapauksessa tiukasti ratin ohjaksissa oleva urheiluauto.

Kassavirran suunnittelu ja ennustaminen on sitä tärkeämpää mitä epävarmemmalta tulevaisuus ja yrityksen maksuvalmius näyttää. Jokaisen yrityksen tulisi kääntää katse tulevaisuuteen pankkitilin saldon tuijottelun sijaan ja koittaa hahmottaa miten rahat riittävät vähintään 6-8 kuukauden päähän.

Startup- ja kasvuyrityksissä kassavirran loppumista kutsutaan klassisesti runwayksi, joka kuvaa sitä kuinka monta kuukautta kassa kestää ennen loppumista, jos yrityksellä ei ole vielä myyntiä lainkaan tai kulut ylittävät myynnistä tulevan kassavirran.

Me haluamme olla EMUssa mahdollistamassa parempaa yrittäjyyttä, parempia yrityksiä ja toimia kaikkien yrityksien kasvukumppanina niin ylä- kuin alamäissäkin. Ja näitä mäkiä vauhdikkaaseen yritysmatkaan luonnollisesti kuuluu!

Katso video: Talouden tärkein ajatus: johda yritystä kassavirran ja skenaarioiden kautta!

Lisätietoja palveluistamme koronakriisin taltuttamiseksi: Täsmäapua EMUlta

Lue myös: Miten koronaepidemian aiheuttamasta taantumasta selvitään?

Tarvitsetko apua kassavirtaennusteen laatimiseen?

Me haluamme olla EMUssa mahdollistamassa parempaa yrittäjyyttä ja toimia kaikkien yrityksien kasvukumppanina. Jos tarvitset apua kassavirtaennusteen laatimiseen, ota rohkeasti yhteyttä omaan yhteyshenkilöösi tai minuun.

Samuli Saviala
CEO
EMU Growth Partners
050 530 5471
samuli.saviala@emu.fi

Ota yhteyttä

Lähdetään rakentamaan yhdessä uutta tulevaisuutta! Ota rohkeasti yhteyttä.