Yritän. Siis elän.

”Minulla on kolme lasta, joilla kahdella on sosiaaliturvatunnus ja yhdellä y-tunnus“, totesi eräs yrittäjäkollegani. Rakastan tuota lausetta. Se vangitsee hyvin sen tunteen, jolla suurin osa yrittäjistä suhtautuu omaan yritykseensä ja yrittäjyyteen. Sama pätee myös minuun.

Ja kuten omista biologisista lapsistani, myös tästä kolmannesta olen hirveän ylpeä. Haluan sen parasta, murehdin, huolestun ja olen valmis tekemään lähes mitä tahansa sen eteen, jotta sen tulevaisuus näyttäisi mahdollisimman valoisalta. Olen valvonut lukemattomia öitä sen äärellä, mutta silti se on antanut enemmän kuin ottanut.

If you want to go fast go alone. If you want to go far go together

Minulle yrittäjänä kiitollisuus kumpuaa ennen kaikkea tämän extended familyn ihmisistä, koska sitähän yritys lopulta on. Ihmisiä. Meidän ihmisiä. Emulaisia. Olen hirveän kiitollinen, että saan tehdä töitä ja rakentaa parempaa yritystä näiden ihmisten kanssa. Ilman heitä olisin yksin käpyjä kolisteleva tyhjäntoimittaja. Nopea sellainen toki.

Yrittäjyys on vuoristorataa – Enjoy the ride

Yrittäjyys ei ole kuitenkaan aina kivaa tai helppoa, eikä se sovi kaikille. Itselleni se on ollut erittäin opettavainen vuoristorata, jossa pitää kestää vauhdikkaat laskut ja nauttia hitaista nousuista – vuodesta toiseen. Se on myös matka, jossa harvoin tulee nopeita voittoja. Olen luonteeltani utelias kaikkea uutta kohtaan ja yrittäjyys on tarjonnut minulle keinon päästä jatkuvasti oppimaan uutta, kasvamaan ihmisenä sekä ruokkimaan tuota uteliaisuutta. Tähän mennessä tuhlatuilla oppirahoilla ei Harvardistakaan saa parempaa oppia aikaiseksi.

Oodi yrittäjyydelle – Never Stop Building

Nautin valtavasti siitä, että pääsen oman yrittäjyyteni matkan varrella nauttimaan myös toisten yrittäjien matkasta. Asiakkainamme on monenlaisia yrittäjiä: aloittavia ja kokeneita, kasvuyrittäjiä ja oman elantonsa perheelle tekeviä yksinyrittäjiä. Yrittäjyys on todella monimuotoista ja se tuntuu välillä unohtuvan ainakin julkisessa keskustelussa. Pääsen näkemään näiden arjen sankareiden pyyteetöntä tekemistä, loputtoman pitkiä päiviä, epäonnistumisia, onnistumisia ja ennen kaikkea tuota intohimoista suhtautumista siihen omaan juttuunsa – on kyse sitten maailman suurimpien ympäristöongelmien ratkaisemista tai oman ylivertaisen ammattitaidon jakamisesta sitä tarvitseville.

”Yrittäjyys on kaunein tapa ottaa vastuuta omasta elämästään.” – Pauli Vahtera

Laajemmin olen kiitollinen suomalaisille yrittäjille. Aivan kaikille ja kaiken kokoisille. Yrittäjille, jotka ottavat riskin ja vastuun omasta elämästään. Yrittäjyyttä on monenlaista ja usein julkisuudessa maalatuilla mielikuvilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Suurin osa yrittäjistä tekee itse asiassa aivan liikaa töitä liian pienellä kompensaatiolla. He eivät kuitenkaan välttämättä valita, koska se mitä he tekevät ei välttämättä tunnu työltä, vaan intohimolta. He saavat toteuttaa itseään joko oman ammattitaitonsa kautta tai yrityksen rakentamisen kautta.

Loppuun vielä kiitos suomalaiselle yhteiskunnalle – talousihmisenä ajattelen sen investoineen minuun valtavasti aikaa ja rahaa. Tämän kiitollisuudenvelan aion maksaa takaisin korkojen kera luomalla uusia työpaikkoja, kehittämällä suomalaisia yrityksiä ja viemällä yrittäjyyden ilosanomaa eteenpäin koko yhteiskunnassa. Näin tämä maa uudistuu ja jaksaa antaa myös tulevaisuuden sukupolville samanlaiset mahdollisuudet kuin itselleni on annettu.

Kippis ja malja siis yrittäjyydelle. Kepeitä vuoristoratakyytejä jatkossakin rakkaat kollegat ja hyvää yrittäjän päivää!

Samuli Saviala
Yrittäjä, isä ja toimitusjohtaja
EMU Growth Partners