Miten suojaat toimintasi koronavirusepidemian aiheuttamassa globaalissa taantumassa?
Pandemiaksi äitynyt koronavirus muuttui mustaksi joutseneksi ja upotti globaalin talouden taantumaan. Tilanne on hyvin haasteellinen, mutta ei täysin poikkeuksellinen. Osa meistä muistaa 1970-luvun öljykriisin ja 1990-luvun alun valuuttakriisiksi kutsutun laman. Näiden lisäksi kaikki meistä muistavat 2000-luvun alun IT-kuplan puhkeamisen, niin sanotun dotcom-kriisin sekä 2000-luvun lopun finanssikriisin. Nyt olemme kuitenkin ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa avoin, keskinäisessä riippuvuussuhteessa elävien ja pitkälle erikoistuneiden maiden ja yritysten taloudellinen verkosto ottaa vastaan peräkkäisiä iskuja.
Eri maiden toteuttamat suojaamistoimet ovat olleet rajuja. On julistettu poikkeustiloja, ulkonaliikkumiskieltoja, matkustusrajoituksia ja rajoja on suljettu. Nyt tuoreimpana Suomi on liittynyt mukaan ryhtymällä radikaaleihin yhteiskunnallisiin toimenpiteisiin. Maiden sulkeminen tulee vaikuttamaan globaaliin talouteen. Miten, se on vielä avoinna, mutta vaikutusten ennakoidaan olevan voimakkaita, vaikuttavan pitkään ja jopa muuttavan vapaan globaalin markkinan rakenteita.
Me EMUlla kannamme luonnollisesti huolta omistamme – asiakkaistamme, kumppaneistamme ja henkilökunnastamme. Samalla kannamme kuitenkin huolta koko suomalaisesta yhteiskunnasta ja kansantaloudesta. Tilanne on päällä, mutta tästä selvitään!
Mitä yrityksesi tulisi nyt tehdä?
Tartu asioihin nopeasti ja tehokkaasti
- Huolehdi asiakkuuksistasi niin hyvin kuin pystyt, koska ilman asiakkaita sinulla ei ole tulevaisuutta.
- Varmista kassavarojen riittäminen ainakin 12–18 kuukaudeksi. Jos et ole sitä jo tehnyt, avaa välittömästi keskustelut rahoittajiesi kanssa ja selvitä mitkä ovat mahdollisuutesi saada helpotusta lainanhoitoon ja hae tarvittaessa lisärahoitusta.
- Kiinnitä huomiota liiketoimintaasi ja reagoi nopeasti sekä riittävin sopeutustoimin, jos liiketoiminnallinen pohja alkaa rapautua.
- Tehosta kaikin mahdollisin keinoin operatiivista toimintaa, tarvittaessa myös radikaalein toimenpitein ja rakenteellisin muutoksin.
- Ota käyttöön tiukka kulukuri, laita jäihin ei-pakolliset investoinnit, harkitse tarkasti mikä on pakollista kehittämistä, kouluttamista tai rekrytointia – priorisoi!
- Ota käyttöön lyhennetty työaika, osa-aikaistukset ja lomautukset, toteuta tarvittaessa viimeisenä keinona jopa irtisanomisia.
Hallitse kriisiä, älä anna kriisin hallita sinua
- Älä panikoi. Analysoi tilanne tarkasti, mutta nopeasti ja ryhdy korjaaviin toimiin.
- Huolehdi henkilökunnastasi ja avainhenkilöittesi hyvinvoinnista parhaalla mahdollisella tavalla – ilman heitä sinulla ei kriisin jälkeen ole mitään.
- Osallista henkilökunta vaikeiden asioiden käsittelyyn ja vaihtoehtojen nopeaan miettimiseen.
- Muista että kriisissä hyvin toimiva ja tehokas myyntitiimi on kultaakin arvokkaampi.
- Toimi tehden asioita yhdessä – tiiminä, yrityksenä – säilytä yrityskulttuurin mukaiset arvot myös kriisissä.
- Jos kriisi ja talouden painuminen lamaan on sinulle uutta tai koet olevasi tilanteessa yksin, hae kokenutta ulkopuolista apua.
- Siinä tapauksessa, että sinulla on toimiva ja asiantunteva hallitus, hyödynnä sen kokemukset ja osaaminen.
- Jos taloudellinen tilanteesi antaa mahdollisuuden, hae strategista pidemmän aikavälin etua. Ne, joilla on nyt mahdollisuus toimia vahvuuksiensa kautta ja vahvistaa tulevaa kilpailuasemaa, voittavat.
Varaudu pahimpaan ja pyri parhaaseen
- Hahmota selkeästi ja konkreettisesti yrityksen ja keskeisten liiketoimintojen uhat. Näitä ovat muun muassa asiakaskato ja sen vaikutus, komponenttien saannin vaikeutuminen, haavoittuvuus henkilökunnan sairastuessa ja kassavarojen riittävyys sekä rahoituksen joustavuus.
- Etsi nopeasti – mutta tarkasti – keinoja, joilla voit kääntää kriisin liiketoimintamahdollisuudeksi. Toisen kriisi on toisen mahdollisuus. Toimitko virtuaalisesti, saatko siksi uutta asiakasvirtaa? Ovatko tarjoamasi palvelut asiakkaille kriittisiä? Kykenetkö nopeasti, nopeammin kuin kilpailijasi, muuttamaan toimintamalliasi ja tarjontaasi tilanteeseen sopivaksi? Jos kykenet – tee se!
- Kirjaa ylös kriisisuunnitelma, noudata sitä ja korjaa tarvittaessa.
- Kommunikoi työntekijöille, asiakkaille, kumppaneille ja muille tärkeille sidosryhmille, mihin suojaaviin toimenpiteisiin olet ryhtynyt tai olet ryhtymässä ja mitä nämä tarkoittavat heille.
- Etsi keskeisten liiketoiminnallisten kumppaneiden, kuten toimittajien, alihankkijoiden ja jakeluketjujen kanssa mahdollisuuksia yhteisiin ponnisteluihin.
- Auta parhaan kykysi mukaan asiakkaitasi ylittämään kriisi.
Lue myös: Yrittäjän muistilista koronakriisissä
Katso riittävän kauas!
Tämä kriisi ei ole ohi kuukaudessa, nyt on tärkeää katsoa riittävän kauas. Me EMUlla autamme parhaamme mukaan yritystäsi tämän kriisin yli. Jos kaipaat apua, ole rohkeasti yhteyttä omaan yhteyshenkilöösi tai minuun.
Jouni Karvo
Chairman
EMU Growth Partners
040 741 4162
jouni.karvo@emu.fi