Uratarina: Juha Litmanen – Lihatiskiltä KLT-osaajaksi

Länsimäestä lähtöisin oleva Juha Litmanen on aloittanut EMUlla kirjanpitäjänä viisi vuotta sitten.

Lukioaikoina Juha toimi koulun ohella marketin palvelutiskillä Mellunmäessä ja haettuaan Haaga Helian AMK:hon, hänen pääaineenaan oli logistiikka eikä opintoihin kuulunut juurikaan kirjanpitoa tai laskentaa. Valmistuttuaan hän irtisanoutui osa-aikatyöstä ja aloitti koulutustaan vastaavan työn hakemisen. Pian Juha aloittikin R-kioskilla laskenta-assistenttina. Kioskilla hän pääsi tutustumaan taloushallinnon maailmaan ja hoitamaan R-kioskin kauppiaiden peruskirjanpitoa.

Kirjanpidon ohella Juha pelasi jalkapalloa ja tutustui tätä kautta EMUn perustajiin.

“Pitkäaikainen ystäväni ja EMUn talouspäällikkö Anton houkutteli mut pelaamaan jalkapalloa AFC EMU -joukkueeseen ja tätä kautta tutustuin EMUn perustajajäseniin, Pekkaan ja Samuliin. Reilu viisi vuotta ehdin olla kiskalla hommissa, kunnes pojat houkutteli mut fudiksen lisäksi EMUlle töihin.”

Paperisesta kirjanpidosta täysin sähköiseen maailmaan

Aluksi Juhalla oli edessään totutteleminen täysin sähköiseen maailmaan, sillä aiemmassa toimenkuvassa kirjanpito oli ollut osittain paperista. Aloittaessaan EMUlla hän hoiti pienempien asiakkaiden kirjanpitoa ja palkanlaskentaa. Hänellä oli myös pari suurempaa asiakasta, joista hän hoiti pienempiä kokonaisuuksia. Pikkuhiljaa osaamisen kehittyessä hän alkoi hoitamaan isompia start up -firmoja ja pääsi mukaan rahoituskuvioihin sekä tilinpäätöksiin. “Asiakkaiden kasvettua, sitä on kasvanut itsekin työssään. Haastavampien tilanteiden tultua, on aina voinut kysyä joltain apua”, Juha muistelee kehitystään.

Tämänhetkisessä työnkuvassa Juha pitää erityisen mielekkäänä raportointia sekä yrittäjien opastamista avustushakemuksissa ja rahoituskierroksissa. Hänen mielestään parasta on se, että pääsee auttamaan ja helpottamaan yrittäjien arkea. Tällöin yrittäjät säästävät omaa aikaa ja voivat keskittyä liiketoimintaansa. Juha käy tällä hetkellä kuukausittain läpi yhden suuremman asiantuntijaorganisaation toimitusjohtajan kanssa heidän raportointiaan. ”On mielenkiintoista, kuinka samalta raporttipohjalta löytyy joka kuukausi uusia kehitys- tai seurantakohteita. Näiden kautta pääsee itse oppimaan lisää ja tulee myös EMUlle uusia kehityskohteita”, Juha jatkaa.

Kirjanpitäjästä KLT-osaajaksi

Viime vuoden puolella Juha saavutti seuraavan stepin urallaan ja suoritti KLT-tutkinnon.

“EMUlta sain tukea ja ohjausta tähän prosessiin. Tutkinnon alkuun kuului ulkopuolinen koulutus, jonka jälkeen me opiskeltiin yhdessä sisäisesti muiden KLT-tenttiin valmistautuvien ja KLT-tutkinnon suorittaneiden kanssa. Tutkinto avasi silmiä siinä, kuinka paljon sitä voikaan vielä urallaan oppia.”

Tulevaisuuden tavoitteina Juhalla on siirtyä entistä voimakkaammin raportoinnin maailmaan ja konsultatiiviseen tekemiseen. ”Tähän on tullut hellää tuuppausta myös talon sisältä”, Juha kertoo naurahtaen.

Keskeisimmät työelämätaidot tämän päivän kirjanpitäjänä menestymiseen

Ala on muuttunut paljon vuosien varrella ja Juha pitää muutoksessa erityisen tärkeänä joustavuutta sekä nopeaa uuden oppimista.

”Peruutuspeiliin katsomisesta ollaan siirrytty siihen, että nykyään halutaan reaaliaikaista ja eteenpäin katsovaa tietoa. Nykyään on myös paljon nuorekkaita yrittäjiä, jotka ovat tottuneet näppärään ja nopeaan toimintaan ja siihen pitää pystyä myös vastaamaan.”

Juha myös kertoo, ettei enää keskitytä pelkkään numeroiden näpyttämiseen vaan on oltava myös taitava asiakaspalvelija. Haasteet tänä päivänä kohdistuvat edelleen kommunikaatioon, jonka taklaamiseksi hyvä yhteistyö asiakkaan suuntaan on välttämätöntä. On tärkeää löytää yhdessä asiakkaan kanssa toimivat kanavat viestimiseen. ”Hyvä suhde asiakkaan kanssa auttaa myös haastavampien asioiden läpikäymisessä”, hän jatkaa.

Työntekö ei ole vakavaa, vaikka tosissaan tehdäänkin

Juha pitää tämän hetken työn parhaina puolina kivaa ilmapiiriä ja kollegoja. Etätyömahdollisuus ja liukuva työaika mahdollistavat työn ja vapaa-ajan sujuvan yhdistämisen. ”Vapaa-ajalla tulee pelattua edelleen jalkapalloa EMUn omassa joukkueessa. Sen lisäksi tulee harrastettua myös padelia ja pokeria”, Juha avaa.

Rakennetaan yhdessä sinun tarinasi!

Kurkkaa avoimet työpaikkamme ja tule mukaan muuttamaan taloushallintoalaa.