Verkkokauppias – tiedätkö jo nämä kuluttajakaupan uudet ALV-pelisäännöt?

KV-kuluttajakaupan arvonlisäveroihin on tulossa muutoksia 1.7.2021 alkaen. Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä on hallituksen esitys arvonlisäverolakiin tulevista muutoksista. Jos ehdotus hyväksytään, muuttuu kuluttajakaupan kansainväliset alv-säännökset merkittävästi 1.7.2021 alkaen.

Ketä muutos koskee?

Muutos koskee kaikkia niitä toimijoita, jotka myyvät tuotteita kuluttajille Suomen lisäksi myös muihin EU-maihin. Myös sähköisen markkinapaikan tai alustan voidaan tietyissä tapauksissa katsoa toimivan tavaroiden myyjänä kuluttajille.

Jos yrityksesi tekee kauppaa kuluttajille EU:ssa tai ylläpitää myynnit mahdollistavaa alustaa, on tuleviin muutoksiin alettava valmistautua. 1.7.2021 alkaen kuluttajille tehdyt myynnit tulee pääsääntöisesti laskuttaa sen maan arvonlisäverolla, missä kuluttaja asuu. Jos suomalainen yritys esimerkiksi valmistaa tai ostaa varastoonsa myytäväksi EMU-pehmoleluja ja myy niitä kuluttajille Ruotsiin, tulee veloitus kuluttajalta tehdä Ruotsin arvonlisäverolla.

Mikä muuttuu?

Aikaisemmin voimassa olleet maakohtaiset rajat arvonlisäverovelvollisuudelle poistuvat ja tilalle tulee yksi uusi raja (10k€), joka sisältää sekä tavaroiden että palveluiden myynnit kuluttajille. Jos 10k€ raja ylittyy tai tulee todennäköisesti ylittymään, kannattaa yrityksen rekisteröityä OSS-järjestelmään, jossa arvonlisäverot voidaan ilmoittaa ja maksaa Suomen Verohallintoon. Jos yritys ei rekisteröidy OSS-järjestelmään, vaihtoehtona on rekisteröityä jokaiseen EU-maahan suoraan arvonlisäverovelvollisten rekistereihin ja tehdä ilmoitukset sekä maksut ko. maihin.

Lakimuutos tarkoittaa käytännössä myös sitä, että kuluttajille lähetetyistä laskuista ja kuiteista tulee ilmetä minkä maan arvonlisäverolla kuluttajaa on laskutettu. Verkkokauppoihin tulee siis koodata kaikkien 27 eri EU-maiden alv-kannat. Lisäksi kirjanpitoa varten tulee saada raportti, jossa on eritelty kuluttajille myydyt tuotteet ja palvelut brutto- ja nettosummin eri alv-kannat huomioiden.

EMU tukee asiakkaitaan muutoksessa

Jos yrityksesi harjoittaa liiketoimintaa, jota tulevat muutokset koskevat, kirjanpitäjäsi ottaa sinuun yhteyttä tulevien viikkojen aikana. Katsotaan yhdessä kuinka voimme auttaa asiassa!

Autamme mielellämme!

Kaipaatko apua tai jäikö joku askarruttamaan mieltäsi? Me EMUlla autamme mielellämme. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!