Tilinpäätöksen muistilista

Vuodenvaihde tuo mukanaan tulevaan tilinpäätökseen valmistautumisen. Jos yrityksesi tilikausi päättyy joulukuun lopussa, on oman kirjanpitäjän kanssa hyvä pitää tilinpäätökseen valmistava palaveri hyvissä ajoin.

Olemme keränneet avuksesi muistilistan niistä asioista ja dokumenteista, joita kirjanpitäjäsi tarvitsee tilinpäätöksen tekemistä varten. Huomioithan, että listamme on yleisluontoinen, kullakin toimialalla on omat erityisvaatimuksensa, joista oma kirjanpitäjäsi osaa parhaiten kertoa ja kysellä tarvittavien tietojen perään.

Muista nämä kirjanpitoon liittyvät asiat

 • Laadithan myyntilaskut ajoissa ja laitat laskuille näkyviin laskutusjakson. Näin kirjanpitäjä tietää kummalle tilikaudelle lasku kuuluu.
 • Käy läpi avoimet myyntisaamiset. Tuleeko tehdä esimerkiksi mahdollisia luottotappiokirjauksia?
 • Varmista, että vuodenvaihteessa hyväksyttävien ostolaskujen päiväys on siirretty oikealle tilikaudelle tai vaihtoehtoisesti lisää kommentti kirjanpitäjälle siitä, kummalle tilikaudelle kulu kuuluu, jos tämä ei ilmene laskulta.
 • Pyri hyväksymään ostolaskut nopeasti, sillä ilman hyväksyntää saapuneita ostolaskuja ei saada mukaan kirjanpitoon.
 • Toimita mahdolliset puuttuvat kuitit kirjanpitäjälle ajoissa heti vuodenvaihteen jälkeen – tai mieluiten jo ennen vuodenvaihdetta.
 • Mikäli yritykselläsi on käteiskassaa, sen saldo olisi laskettava 31.12. Myös mahdollisen varaston inventaario on tehtävä samana päivänä eli 31.12.
 • Toimita kirjanpitäjällesi myös mahdolliset aktivointilaskelmat.

Tilinpäätös-dokumenttiin liittyvät seikat

 • Me EMUlla pyrimme hakemaan kaikki tarvittavat saldovahvistukset ja muut todistukset, mutta valitettavasti kaikkia emme pysty hakemaan. Näistä laitamme tiedon asiakkaillemme ja toivomme, että saamme ne mahdollisimman nopeasti käyttöömme. Pyrimme tekemään pyynnöt todistusten toimittajille tammikuun alkupuolella, jotta todistukset ehtivät varmasti saapua tilinpäätöksen laatimishetkeen mennessä.
 • Tuloverojen täydennysmaksu ei kerrytä korkoa, mikäli maksun suorittaa tammikuun loppuun mennessä. Tästä tulemme myös olemaan asiakkaisiimme yhteydessä tammikuun aikana. Jos veroja on tulossa takaisinpäin, kerromme myös tästä.
 • Pyydämme asiakkaitamme aina lukemaan ja kommentoimaan liitetiedot läpi ennen kuin tilinpäätös todetaan yhdessä valmiiksi. Voimme myös pyytää asiakkaita kirjoittamaan tekstit sellaisiin liitetieto-kohtiin, jossa tekstit eivät perustu kirjanpitoon vaan enemmänkin liiketoimintaan ja sen tapahtumiin.
 • Olemme mielellämme mukana koko tilinpäätösprosessissa aina tilinpäätöksen laatimisesta tilintarkastuksen valmistumiseen. Sovimme aina asiakkaiden kanssa, kuinka halutaan toimia.

Voi olla, että saatamme välillä kysyä asiakkaidemme mielestä tyhmiä kysymyksiä – mutta niihin on syynsä. Laadukkaan kirjanpidon ja tilinpäätöksen varmistamiseksi meidän tulee käydä tietyt asiat läpi jokaisessa tilinpäätöksessä. Mikäli tilinpäätökseen liittyen jokin asia askarruttaa mieltäsi, käänny oman yhteyshenkilösi puoleen. Autamme mielellämme!

Rakennetaan yhdessä sinun tarinasi!