Sinun ei tarvitse syttyä numeroista – me teemme sen puolestasi!

“Luvut ovat kiinnostavia ja kiehtovia! Niistä saa vaikka mitä irti – luvuissa on koko yrityksen tarina!”, hehkuttaa EMUn CFO Johanna Vuorto-Honkala.

Mutta tiedätkö mitä, meillä on sinulle hyviä uutisia! Sinun ei tarvitse innostua luvuista kuten Johanna, eikä sinun tarvitse olla talousguru johtaaksesi yritystäsi. Riittää, että olet innostunut omasta liiketoiminnastasi. Me taloushallinnon asiantuntijoina ymmärrämme kassavirran, investoinnit, tuloslaskelmat, taseet ja muut eri mittarien takana olevat ajurit, ja meidän tehtävänämme on kertoa tarinaa niiden takaa sinulle. Me kokoamme sinulle sitä talouden palapeliä, josta yrityksen rahavirrat on rakennettu. Ja ennen kuin huomaatkaan, pala kerrallaan siitä on muodostunut eheä kokonaiskuva yrityksesi tilanteesta!

Taloushallinnon koodinpurkua

“Tämähän kertoo suoraan mun liiketoimintaa” ja “Eihän tämä ollutkaan niin vaikeaa!”, ovat tuttuja yritysjohdon lausahduksia, joita Johanna on uransa varrella tottunut kuulemaan. Talous on Johannan mukaan yksi liiketoiminnan peruskivijaloista, ja se kertoo kaunistelematta eri liiketoimintahaarojen ja operaatioiden kannattavuuden.

Taloushallinto on toki osin lakisääteistä, mutta se liittyy myös suoraan siihen, kuinka kauan yrityksen rahat riittävät ja mitä toimenpiteitä täytyy tehdä, jotta rahat riittävät jatkossakin. “Kassavirran käyttäytymiseen taloushallinnosta saa aika paljon vinkkejä, jos lukuihin keskittyy ja niitä osaa tulkita”, vinkkaa Johanna. Mutta vaikka olemmekin innostuneita taloudesta ja numeroista, myös me myönnämme että taloushallinto on ainoastaan työkalu koko liiketoiminnan ymmärtämiseen ja apuväline bisneksen pyörittämisessä.

Näkökulmaa ulkoiselta kumppanilta

“Taloushallinnon kumppani tuo sparraavaa ulkopuolista näkökulmaa yrityksen johdolle. Olemme nähneet lukuisia erilaisia yrityksiä ja pystymme antamaan benchmarkia alalta – ja tuomaan myös osittain omia käytäntöjämme esimerkiksi. Vaikka sanotaan, ettei suutarin lapsilla ole kenkiä, olemme jakaneet myös asiakasyrityksillemme omassa toiminnassamme hyväksi havaittuja tapoja toimia”, kertoo Johanna ulkopuolisen kumppanin hyödyistä. Esimerkkinä tästä Johanna osallistuu säännöllisesti erään asiakkaamme henkilöstöpalavereihin ja kertoo siellä heidän yrityksensä talouden tarinaa koko henkilöstölle, jotta henkilöstön ymmärrys omasta tekemisestä ja siitä, miten se liittyy koko yrityksen taloudellisiin tavoitteisiin ja hyvinvointiin kasvaa. “Olemme lisäksi kouluttaneet ja sparranneet esimerkiksi johtoryhmiä”, jatkaa Johanna.

Kokonaisvaltainen huolenpitomme taloudessa lähtee siitä, että käymme keskusteluiden kautta läpi mitkä ovat yrityksen avaintavoitteet ja strategiset mittarit. Tarkoituksenamme on oppia tuntemaan yritys niin hyvin, että tiedämme mitä yrityksessä pidetään tärkeänä – arvomaailmasta lähtien – mitä seurataan, mitkä ovat yrityksen tarpeet ja tavoitteet. Tätä kautta pystymme rakentamaan raportointimme tukemaan yrityksen tavoitteiden seurantaa ja toteutumista. Asiakasyritystä ei opi tuntemaan exceleitä pyörittelemällä ja sähköposteja vaihtamalla, vaan se vaatii valmentavaa ja avointa keskustelua.

Jos yrityksen tavoitteet ja se, mitä kaikkea kannattaa talouden näkökulmasta seurata ovat vielä hieman epätarkkoja, niin ei hätää. Vaikka taloushallinnon kumppani ei voi antaa tavoitteita yritykselle valmiiksi pureskeltuina, voimme toki auttaa niiden määrittelyssä. Yhdessä voimme varmistaa, että kaikki relevantit osa-alueet tulevat seuratuiksi, jotta yrityksen toiminta pystytään ottamaan kokonaisvaltaisesti huomioon. Yleensä ottaen se tarkoittaa sitä, että tavoitteissa on otettu huomioon niin henkilöstö-, asiakas- että talousnäkökulma.

Taloussparraus on kahden kauppaa

Johanna haluaa oikoa vääriä kuvitelmia talousjohtamisesta: “Talousjohtaminen on muutakin, kuin että raportit käydään pikaisesti läpi ja huikataan heipat. Se on taloushallinnon kumppanin ja yrityksen välistä tiivistä yhteistyötä, joka pohjautuu keskustelulle, yrityksen arvoille ja tavoitteille ja niistä johdetulle kokonaisvaltaiselle seuraamiselle.”

Olemme täällä sinua varten

Kaipaatko sinä ja yrityksesi talouden koodinpurkajaa? Ota yhteyttä Johannaan, niin avataan keskusteluyhteys!

Johanna Vuorto-Honkala
CFO & Business Unit Director
johanna.vuorto-honkala@emu.fi
050 548 1919

Rakennetaan yhdessä sinun tarinasi

EMU – Hugging your business!